Trend Micro Antivirus Security

trendmicro antivirus plus security

 

 

wit

Besturingssystemen
windodws

 

Aantal installaties: 1+ 

 19,95

Beveiliging
70%
Gebruikersgemak
80%
Functies
75%
Systeembelasting
80%

Vroeger dit jaar begon de gebruikelijke stroom aan updates voor antivirus software. Trend Micro Antivirus+ Security is niet veel veranderd sinds vorig jaar en blijft dus een efficiënte wapen tegen malware.

Het hoofdvenster van het product is nagenoeg hetzelfde gebleven als in de versie van vorig jaar. Via de grote ronde knop in het midden lanceer je een snelscan waarbij je kan kiezen tussen een volledige of een aangepaste scan. Boven de ronde knop zijn vier pictogrammen, Apparaat, Privacy, Data en Family. Hier moet je opletten want, als je op Data of Family klikt, wordt je gewoon uitgenodigd om naar de volledige veiligheidssuite van Micro Trend te upgraden.

Als je de muis over de ikonen in het hoofdvenster verplaatst, gaan ze stuiteren. Vensters schuiven op hun plaats en de voortgangsbalken draaien. De interface is zeer levendig. Wil je het nog spannender maken? Je kan de achtergrond van het venster vervangen met een van de negen ingebouwde opties, maar ook een eigen foto gebruiken.

Installeren en Scannen

Tijdens de installatie zul je de registratie code moeten invoeren om het product te activeren. Op een later tijdstip, moet je je emailadres invullen om een Trend Micro online account aan te maken, of inloggen met een bestaande account. Is de installatie eenmaal voltooid, dan meldt het hoofdvenster “Protected. You have access to the latest protection” (Beschermd. Je hebt toegang tot de nieuwste bescherming). Als je op “latest protection” (nieuwste bescherming) klikt worden echter de nieuwste updates geïnstalleerd.

De allereerste scan van het testsysteem op de virtuele machine duurde 50 minuten, behoorlijk langer dan het huidige gemiddelde van 30 minuten. Een herhaalscan nam echter slechts 3 minuten in beslag, omdat de scanner de reeds gecheckte, veilige bestanden kon overslaan. Wil je een volledige scan uitvoeren, eentje die echt alle bestanden scant, kies Hypersensitive (overgevoelig) in de instellingen. Weet wel dat Trend Micro, indien 24 uur zijn verstreken sinds de laatste scan, opnieuw alle bestanden zal scannen.

Trend Micro Antivirus Security Test

Afwisselende laboratoriumresultaten

Een aantal van de onafhankelijke laboratoria die we volgen voeren vrij simpele malware herkenningstests en geven een certificering aan de producten die deze tests passeren. Trend Micro heeft geruime tijd niet deelgenomen aan dit soort tests en die zal je dus niet vinden in de rapporten van ICSA Labs, West Coast Labs, of Virus Bulletin.

Trend Micro is wel aanwezig bij laboratoria die uitgebreidere tests uitvoeren, en scoort daar zeer afwisselend. De Dennis Technology Labs maken gebruik van een internet capture/playback (vastleggen/afspelen) techniek zodat elke antivirus product met precies dezelfde malware wordt getest. Een slopende test, waar Trend Micro een AAA certificering heeft ontvangen, het best mogelijke resultaat.

Bij AV-Comparatives beoordelen de testers alle beveiligingsprogramma’s door middel van veel verschillende tests. Programma’s die deze tests doorstaan verdienen de Standard certificering en programma’s die uitblinken worden beoordeeld met Advanced (geavanceerd) of Advanced+ (geavanceerd plus). Trend Micro doet niet mee aan alle test, maar een deel daarvan. Toch slaagde het erin om één standaard en twee geavanceerde certificeringen te behalen. Zo ook Bitdefender kreeg vijf  maal Advanced+ van AV-Comparatives.

De AV-Test Institute beoordeelt de effectiviteit van antivirus in drie categorieën, bescherming tegen malware, invloed op de prestaties van je computer en bruikbaarheid, bijvoorbeeld weinig valse positieven. Per categorie kunnen producten 0 tot 6 punten verdienen, met een maximum dus van 18 punten. Trend Micro haalde 17,5 punten, bijna perfect. Het kwam slechts een half punt tekort in de categorie invloed op prestaties., Bitdefender en Avira Antivirus  haalden de maximale resultaat van 18 punten.

trendmicro-antivirus


 • Beschermt tegen ransomware
 • Blokkeert dagelijks 250.000.000 bedreigingen
 • Beschermt tegen zwendel per email
 • Voor 1 installatie

 19,95

trendmicro-internet-security

Bevat Antivirus functies plus:

 • Beschermt kinderen online
 • Beschermt privacy op social media
 • Herstelt en optimaliseert systemen
 • Voor 3 installaties

 37,46

trendmicro-maximum-security

Bevat voorgaande pakketten plus:

 • Beveiligt zowel PC’s als MAC’s
 • Bevat mobile security
 • Bevat wachtwoordbeveiliging
 • Voor 5 installaties

 45,47

Succesvolle malware blokkering

Voor ons zijn de resultaten van de onafhankelijke laboratoria van groot belang ze ook de malware blokkeertests. Dezen zijn begonnen met een map te openen waar de huidige malware monsters zich bevinden en, in een paar minuten, had Trend Micro al 75 procent van de monsters geëlimineerd .

Bij deze test werden ook een andere mappen geopend die handmatig gewijzigde versies bevat van dezelfde malware monsters. Alle namen van de monsters zijn gewijzigd, wat nullen toegevoegd om de bestandsgrootte te veranderen en een paar niet uitvoerbare bytes getweaked. De meeste producten identificeren nog wel de gewijzigde monsters of ze missen er een paar, maar niets dat het vermelden waard is. Trend Micro miste echter 80 procent van de gewijzigde monsters, ongeveer hetzelfde als bij de ongewijzigde. De oorzaak hiervan zou een te strak afgestelde herkenning engine kunnen zijn.

Vervolgens werden de malware monsters gelanceerd die de eerste schoonmaak hadden overleefd. Toen ze probeerden zich te installeren kon Trend Micro de meeste vangen. Op een of andere manier, detecteerde Trend Micro 93 procent van de monsters, gelijk met Emsisoft Anti-Malware 10,0, de beste detectie percentage onder producten getest met deze monsters. Trend Micro overtrof zelfs Emsisoft in het blokkeren van de malware door zijn grondigheid en verdiende 9,1 van de 10 mogelijke punten. Daarmee is Trend Micro de nieuwe kampioen in deze test.

Het popup bericht gaf, in sommige gevallen, een malware monster aan als verdacht en niet als malware. Wanneer we een detectiesysteem treffen die op gedrag is gebaseerd, proberen we een twintigtal van onze hulpprogramma’s te installeren om een ‘sanity check’ (gezondheidscontrole) te kunnen uitvoeren. We dachten dat Trend Micro prima uit deze test zou komen, maar het markeerde de laatste van de test hulpprogramma’s als verdacht en identificeerde het vervolgens als malware. En dat is fout. Webroot SecureAnywhere Antivirus  die bijna volledig op zo’n detectie (op gedrag gebaseerd) berust, behandelde al onze 20 hulpprogramma’s bijvoorbeeld op een correcte manier.

Het moet gezegd worden dat sommige producten  getest met de vorige collectie, beter scoorden. F-Secure Anti-Virus en G Data Antivirus  behaalden negen punten, en Webroot haalde zelfs een perfecte tien.

Om te weten hoe elke antivirus zich gedraagt tegen de allernieuwste bedreigingen, lanceerden ze een collectie van zeer recent ontdekte malware hostende URL’s, geleverd door MRG-Effitas. De antivirus krijgt krediet wanneer het volledig de toegang tot de URL blokkeert of wanneer het gedownloade bestand onmiddellijk wordt verwijderd.

Trend Micro blokkeerde met succes negentig procent van de meer dan honderd gecontroleerde malware hostende URL’s, bijna allemaal door de browser geen toegang te geven naar deze URL’s. Dat is een nieuwe topscore in deze test en Trend Micro verslaat hiermee de vorige recordhouder McAfee AntiVirus Plus.

Trend Micro Ouderlijk Toezicht

Goede antiphishing bescherming

Met hetzelfde mechanisme dat de gebruikers weerhoudt om per ongeluk malware hostende websites te bezoeken, beschermt Trend Micro ook tegen phishing sites, frauduleuze websites die proberen je inloggegevens te stelen. De browser maakt in feite geen onderscheiding tussen de twee in zijn vermeldingen, het waarschuwt alleen dat de website “kan kwaadaardige software verzenden of is betrokken geweest bij online oplichting of fraude”.

Om de antiphishing bescherming te testen, zijn er URL’s verzameld die als frauduleus worden gemeld, maar (nog) niet geverifieerd zijn en niet op een zwarte lijst staan. Elke URL wordt in vijf browsers bezocht. Een van de browsers wordt beschermd door het product die getest wordt, een tweede door de antiphishing marktleider Norton Security van Symantec en de andere drie respectievelijk met de ingebouwde bescherming van Chrome, Firefox en Internet Explorer. Testen gaat door tot de gegevens zijn verzameld van ten minste honderd geverifieerde frauduleuze URL’s.

Trend Micro deed het netjes. Zijn detectie score bleef slechts 15 procentpunten achter op die van Norton, waardoor het de top drie van de huidige producten haalde. Er zijn nogal veel concurrerende producten die minder effectief werken dan de antiphishing bescherming ingebouwd in de drie populaire browsers, maar Trend Micro verslaat ze alle drie. Kaspersky kon, door slechts een procentpunt minder, Norton net niet evenaren en Bitdefender slaagde erin om vijf punten beter dan Norton te presteren.

scan gedaan met trend micro

Nauwkeurige spamfilter

Het plusteken in de naam van dit product is je zeker opgevallen. Het geeft aan dat het meer is dan alleen een antivirus en een van de extra functies is een volledig functionerend spamfilter. Antispam is niet voor iedereen nodig. Meestal vindt de filtering plaats op een bedrijfsserver of bij de webgebaseerde email provider (internet leverancier). Maar Trend Micro kan je helpen als je een tool zoekt die af kan rekenen met de bekende Nigeriaanse scams (zwendels).

De spamfilter integreert goed met Microsoft Outlook, Outlook Express en Windows Live Mail en verplaatst spamberichten automatisch van je POP3 of Exchange email account naar een speciale map. Indien je een andere email client gebruikt kun je een rule (regel) aanmaken die bepaalt wat er moet gebeuren met de berichten die als spam worden gemarkeerd. Weet dat de toegang tot de instellingen van de antispam component alleen beschikbaar is als je een ondersteunde email client gebruikt.

Toen de tijd vergeleken werd die nodig is om 1000 emails te downloaden duurde het maar 1,4 keer langer met de spamfilter van Micro Trend dan zonder. Iets dat je niet eens zou merken in de alledaagse scenario’s.

De spamfilter bewijst indrukwekkend nauwkeurig te zijn. Uit meer dan 3.000 berichten, liet het slechts 3,9 procent van de duidelijke spam achter in de inbox (inkomende post) en blokkeerde onterecht 0,1 procent van de legitieme email. Daarmee zit Micro Trend aan de top van de huidige suites en wordt alleen verslagen door de specifieke antispam producten OnlyMyEmail Personal.

Meer plussen
De antivirus bevat ook een zogenaamd Firewall Booster, die werkt samen met de ingebouwde Windows firewall. Het zou botnet aanvallen en andere types van netwerk inbraken herkennen, maar we vonden echt geen manier om dit te verifiëren.

Trend Micro heeft, zoals de meeste moderne beveiligingsproducten, geen waarneembare invloed op de prestaties van het systeem. Toch kun je, indien nodig, de balans tussen veiligheid en prestaties tweaken. Bij de System Startup (systeem opstart) instellingen kun je de standaardmodus Balanced (gebalanceerd) wijzigen in Extra Security (extra zekerheid) of Extra Performance (betere prestaties). De eerstgenoemde modus zorgt ervoor dat alle beveiligingscomponenten worden geladen zodra de computer start en de opstart zal dus langer duren. De andere twee vertragen het laden van sommige componenten tot alles klaar is en draaiend.

Trend Micro biedt browser add-ons voor Chrome, Firefox en Internet Explorer, die de links (snelkoppelingen) markeren uit een zoekopdracht in populaire zoekmachines en in social networking sites (sociale netwerken). Groene, gele en rode pictogrammen identificeren veilige, dubieuze, en gevaarlijke verbindingen, terwijl voor sites die nog geen beoordeling hebben wordt een grijs pictogram gebruikt. De tekst van de links krijgt dezelfde kleur, als extra accent, zodat je het advies niet kan missen. Als optie, kun je de beoordeling laten weergeven wanneer je met de muis over een link gaat.

Onze beoordeling

De score van Trend Micro Antivirus+ Security wisselt, bij de onafhankelijke testlaboratoria, van goed naar geweldig en was ook heel goed in de praktijkgerichte tests. De nauwkeurige spamfilter is echt een bonus. Het identificeerde wel één legitieme hulpprogramma als malware en onze handmatig gewijzigde malware monsters konden zijn statische detectie passeren.

Van de laboratoria krijgt Bitdefender Antivirus Plus prachtige scores over de hele linie, terwijl de scores van Trend Micro’s uiteen lopen. En de ongewone detectie systeem gebruikt door Webroot SecureAnywhere, hoewel het niet echt blijkt bij de meeste laboratoriumtests, is ongelooflijk klein en snel en was de beste in de tests. Voor wat betreft commerciële antivirus producten blijft deze  onze favoriet, maar als je Trend Micro zou kiezen, maak je zeker geen fout.

Trend Micro Antivirus Security

Bekijk het product door op de onderstaande knop te klikken

Ga naar trendmicro.nl > >