Dagelijks verschijnen er 200.000 nieuwe virussen, wormen, spyware en andere malware op het internet. Internet criminelen slaan steeds vaker en harder toe. Dit geldt met name voor kleine ondernemingen. Als deze ondernemingen geen goede beveiliging hebben op de computers kunnen internet criminelen veel schade aanrichten aan het bedrijf. Een goede oplossing hiervoor is een effectief anti-virussoftwareprogramma speciaal voor kleine ondernemingen. Onderstaand kun je meer informatie lezen over geschikte anti-virussoftwareprogramma’s en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij en je personeel zo veilig mogelijk gebruik maken van het internet.
Kleine ondernemingen zijn een makkelijk doelwit voor internet criminelen. Dat komt omdat de beveiliging op de computers binnen deze bedrijven niet optimaal is. Internet criminelen kunnen zo makkelijk malware op de computers zetten. Malware is schadelijke software ontwikkeld door internet criminelen. Malware heb je in verschillende varianten zoals virussen op je computer, wormen, trojans, spyware et cetera. Maar liefst 30 procent van alle aanvallen van internet criminelen is gericht op kleine ondernemingen. Het doel van de criminelen is het data lekken van de computers zodat ze toegang krijgen tot bestanden en rekeningnummers.
Ieder bedrijf maakt gebruik van computers. En elke computer bevat de meest waardevolle informatie van het bedrijf. Veel van het succes van ondernemers is mede afhankelijk van het computergebruik. Om die reden is beveiliging van de computers essentieel. Immers, als de informatie van je bedrijf in de verkeerde handen valt, kun je zomaar failliet gaan.
Antivirussoftware helpt tegen internet criminelen
De meest snelle en voordeligste manier om computers te beveiligen is een zakelijk antivirussoftware pakket. Als bedrijf kun je vaak profiteren van aanbiedingen of kortingen wanneer je een klein bedrijf pakket besteld. Deze pakketten beschermen de pc’s, servers, Mac’s en mobiele telefoons tegen malware, inbraak op het netwerk, diefstal en tegen verlies van data.
AV-test om anti-virussoftwareprogramma’s te beoordelen
Op onze site staan diverse anti-virussoftwareprogramma’s. Deze programma’s zijn allemaal eerst goed onderzocht en geëvalueerd voordat ze worden aangeboden. Bij de evaluatie hebben we gebruik gemaakt van de AV-test. De AV-test beoordeeld diverse antivirussoftware van computers door tientallen miljoenen bedreigingen naar de computer te sturen zoals virussen en spyware. Deze bedreigingen komen overeen met de malware die echte internet criminelen gebruiken. Vervolgens wordt er bekeken hoeveel van deze dreigingen gedetecteerd worden door het softwareprogramma.
De beste antivirussoftware detecteert alle bedreigingen, maar kan daarnaast ook opkomende bedreigingen identificeren. Zo herkent topsoftware onder andere:
– verdachte scripts;
– phishing (e-mails van criminelen die om je gegevens vragen)
– verdachte websites.
Als je een goede software hebt vertraagd deze je systeem niet. Hierdoor gaat er geen productiviteit van de werknemers verloren en voorkom je het risico dat werknemers het programma niet gebruiken omdat de computer er langzamer door werkt.
Verschil zakelijke en particuliere anti-virussoftwareprogramma’s
Een softwareprogramma gemaakt voor particulieren of consumenten is minder geschikt om ook zakelijk te gebruiken. Dat komt omdat softwareprogramma’s voor bedrijfscomputers meerdere functies bevatten die het werk van managers en ondernemers makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan centraal beheer consoles en het generen van rapporten. Tevens kunnen deze programma’s ook de plaats van alle computers lokaliseren. Daarnaast bevat de zakelijk software meerdere lagen van bescherming aan dan software voor particulieren. Zoals:
– e-mailbeveiliging
– scannen van apparaat;
– firewalls en gegevensfilters;
– bescherming tegen alle vormen van malware (virus, Trojaanse paarden, adware, spyware,verdachte scrips).
Een ander belangrijk aspect voor geschikte antivirussoftware is eenvoudig gebruik van het programma zodat er geen professionals nodig zijn voor het installeren van het programma. De meeste kleine ondernemingen bezitten namelijk niet over IT-personeel.
Oudere computers? Gebruik een Cloud
Het kan voorkomen dat ouders computers het anti-virussoftwareprogramma niet goed kan downloaden of dat het programma erg traag werkt. Dat komt omdat de nieuwe softwareprogramma vrij geavanceerd zijn. En dat is weer het gevolg van de toenemende criminaliteit op het internet waarbij steeds meer ingewikkelde tactieken worden gebruikt om computers te hacken. Om je hardware zo min mogelijk te belasten kun je gebruik maken van een Cloud. Een Cloud maakt maar minimaal gebruik van de bestaande systeembronnen zodat het programma niet op je hardware staat, maar is opgeslagen in een Cloud. Zorg er wel voor dat je Cloud beveiligd is.
Het internet vormt het grootste risico op malware voor bedrijven
Het gebruik van internet is vaak de grootste oorzaak van malware op de computers. Denk bijvoorbeeld aan onbetrouwbare websites en vreemde e-mails. Eén klik op de muisknop kan in deze gevallen al leiden tot vernietiging van gegevens op de computer waardoor je uiteindelijk geld verliest.
Er zijn een aantal bekende tactieken die internet criminelen gebruiken om via een omweg op je computer te komen, dit zijn bijvoorbeeld:
1. Onbetrouwbare websites
Onbetrouwbare websites bevatten vaak virussen, spionnen en andere software die zich vanzelf op je computer installeert als je bijvoorbeeld op iets klikt of iets gaat downloaden. Vervolgens zorgt deze software ervoor dat belangrijke gegeven van je computer worden verwijderd of de gegevens worden verstuurd naar fraudeurs.
2. Phishing e-mails en websites
Dit zijn e-mails van bepaalde organisaties waarin ze bijvoorbeeld naar je bankgegevens vragen. Deze e-mails zijn erg verraderlijk omdat ze vaak afkomstig lijken van betrouwbare instanties.
3. Valse online webshops
Deze webshops bieden producten of diensten aan, maar zullen deze nooit aan je leveren.
4. Onbeveiligde Cloud
Als je Cloud niet goed beveiligd is kunnen hackers makkelijker bij je gegevens en deze vervolgens stelen of verwijderen.
Veilig internetten begint bij het personeel
De meeste problemen met malware ontstaan pas nadat je een actie hebt gedaan op internet. Bijvoorbeeld het openen van een bijlage in een e-mail of het downloaden van een bestand. De meeste schade door malware kan dus voorkomen worden door goede voorlichting aan je personeel over deze verdachte e-mails of websites. Besteed veel aandacht aan deze voorlichting zodat je personeel de adviezen ook echt opvolgen. Indien nodig kun je altijd een training laten geven over het belang van veilig internetten. Een tactiek die weleens wordt ingezet door bedrijven is dat ze het eigen personeel louche e-mail sturen met valse bijlages. Vervolgens brengen ze in kaart wie van het personeel op de bijlage in deze e-mails heeft geklikt. Dit is een goede tactiek om de kennis bij je personeel te testen en het geeft je zicht op wie van je personeel de beveiligingsregels aan zijn/haar laars lapt.
Tips voor veilig internetten
– Vertrouw niet direct elke website: websites zijn makkelijke te klonen, daarom kunnen ze er
betrouwbaar uitzien.
– Controleer domeinnamen: als er vervangende tekens in de domeinnaam staat zoals een 1 in plaats
van het woordje ‘ik’ is de website niet te vertrouwen.
– Pas op met Pop-ups: als een pop-up vraagt of je iets wilt instaleren, doe dit dan nooit
– Deel geen gegevens: deel geen persoonlijke of bedrijfsgegevens met onbekende of onbetrouwbare
websites.
– Zorg dat je software up-to-date is: blijf constant je software, bijvoorbeeld Windows of je Business security software, updaten zodat
je de nieuwste versie hebt. Deze hebben vaak geavanceerde functies die je computers kunnen
beveiligen.
– Zorg voor een beveiligde verbinding: als deze beveiligd is staat er een hangslotje met groene
markering in je adresbalk. Klik hier vervolgens op en controleer of het bedrijf die de site beheert
overeenkomt met het bedrijf waar je een aankoop wilt doen.
– Controleer of het bedrijf bestaat: check altijd het telefoonnummer en het adres van het bedrijf.
– Betaal met een creditcard: betalingen met creditcards zijn vaak verzekerd.
Tips voor veilig gebruik van social media
De meeste verdachte e-mails zullen eruit gefilterd worden door een spamfilter. Toch kan er niet vanuit worden gegaan dat alle e-mails die wél binnen komen veilig zijn. Er kunnen altijd verdachte e-mails toch door de filter glippen. Naast e-mails vormt social media ook een bron van valse berichten en meldingen die allemaal kunnen leiden tot virussen.
– Klik niet op links: phishing e-mails of twitter en facebook berichten kunnen onbetrouwbare links
bevatten. Klik hier dus niet op. Wil je naar de website gaan, typ het websiteadres dan handmatig in.
– Pas op met bijlages: open niet zomaar bijlages, zelfs niet wanneer deze afkomstig zijn van iemand die je kent. Het kan namelijk voorkomen dat die persoon een virus heeft.
Hoe herken je phising e-mails en valse berichten?
Er zijn een aantal kenmerken van valse e-mails en berichten:
– Er staan spelfouten of grammaticale fouten in
– De e-mail is niet aan jou persoonlijk geadresseerd
– Ze beloven je een geheim te onthullen (wil je weten wat mensen over je zeggen?)
Vertrouw ook altijd op je intuïtie. Vaak voelen valse e-mails of berichten niet goed aan en meestal klopt je voorgevoel dan ook.
Met waakzaam personeel en een sterk anti-virussoftwareprogramma ben je goed beveiligd tegen internet criminelen. Hoewel criminelen altijd nieuwe manier zoeken om meer schade aan te richten, zal er toch vaak eerst een handeling verricht moeten worden voordat ze op je computer kunnen. Blijf daarom de genoemde tips altijd handhaven en je bent ook in de toekomst een stuk veiliger.