Ben ik veilig als iOS-gebruiker tegen nare virussen voor op mijn iPad of IPhone?

Graag zouden we je ander nieuws geven. Het is echter nog niet zo dat de iOS gebruiker zonder nare virussen of zonder de dreiging van deze nare virussen of malware gebruik kan maken van zijn iPad of iPhone. Het is zelfs zo, dat een meesterhacker uit Amerika in de Apple App Store een applicatie heeft weten binnen te smokkelen. Hij had geen kwade bedoelingen, maar het gaf natuurlijk wel aan, dat ook de Apple App Store niet helemaal veilig is. Hij wilde simpelweg laten zien dat iDevices ook een virus kunnen krijgen en dat er schadelijke apps gemaakt kunnen worden. Natuurlijk geen leuk nieuws voor alle iPad en IPhone gebruikers wereldwijd. Het is echter goed, dat de eerste alarmeringen er zijn en dat het daarom duidelijk is dat een goede Antivirus bescherming op je iPhone of je iPad van essentieel belang zijn.

ipad geinfecteerd met malware

Het is daarom ook wel duidelijk, waarom er nu ook antivirus Apps beschikbaar zijn in de App Store van Apple. Het is natuurlijk vele malen beter om juist de problemen te voorkomen dan om ze te genezen. Het is ook belangrijk om de iPhone origineel te houden en om niet te gaan jailbreaken. Wanneer je dit wel doet dan zal je veel sneller problemen met virussen en malware gaan krijgen. Het is goed om je ook te beschermen trouwens tegen schadelijke websites en om phishing te voorkomen.
Virussen werden voorheen meestal ontdekt op apparaten met een Windowsbesturingssysteem. Maar door de groeide populariteit van Apple is ook dit bedrijf een doelwit geworden van internet criminelen. Apple krijgt namelijk steeds meer gebruikers en hoe meer gebruikers hoe groter de poel om uit te vissen is voor hackers. Daarnaast is de apparatuur van Apple vrij duur wat aangeeft dat de gebruikers mogelijk veel geld hebben en er dus veel te halen valt. Toch komt malware bij Apple niet maar weinig voor. Apple staat erom bekend dat ze een erg streng beveiligingsbeleid hebben. Door hun strenge regels en strakke beleidsvoering maakt Apple het erg moeilijk voor internet criminelen om virussen op IPhone te krijgen. Helaas zijn er toch gevallen van geïnfecteerde Apple apparatuur bekend. In dit artikel lees je meer over malware en het beveiligingsbeleid van Apple. Je krijgt ook adviezen over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je het beste beveiligd bent tegen malware.

Hoe veilig is iOS

Het besturingssysteem van Apple voor de iPhone en iPad heet iOS , voor de Mac heet het OS X. Dit systeem is met veel zorg voor veiligheid ontworpen. Hierdoor zit het systeem op zo’n manier in elkaar dat het fundamenteel veilig is waardoor malware op iOS een uitzonderlijke situatie is. Apple heeft een aantal beslissingen genomen om het systeem waterdicht te maken.

1. Apple App Store enige plek om applicaties te installeren.
Als je een applicaties op je Apple apparaat wil dan kan dat alleen als je de applicatie installeert vanuit de Apple App Store. Het is in de regel niet mogelijk om via een andere weg applicaties op je apparaat te krijgen, wat wel mogelijk is bij bijvoorbeeld Android. Op deze manier voorkomt Apple dat gebruikers per ongeluk applicaties downloaden vanuit een andere omgeving die wel malware bevat.

2. Strenge controle van ingediende broncodes
Nieuwe applicaties worden eerst streng gecontroleerd voordat deze in de Apple Store verschijnen. Alle ingediende broncodes ondergaan een statische analyse zodat de kans op malware in het systeem nihil wordt.

3. Sandboxing techniek
Apple maakt gebruik van een sandboxing techniek. Dit houdt in dat elke iOS applicatie een aparte sandbox is: ze zijn compleet geïsoleerd van andere applicaties en van het besturingssysteem van Apple. Hierdoor kan een applicatie geen wijzigingen of acties uitvoeren op systeembestanden van andere applicaties of het besturingssysteem.

4. Strenge controle op admins
Apple maakt gebruik van BSD. BSD is een variant van UNIX-beveiligingsmodel. Dit model vormt strenge regels omtrent toestemmingen (permissions) en bestandsrechten. UNIX heeft zorgvuldig gedefinieerd wie toestemming krijgt om iets te lezen, schrijven of bijwerken binnen het systeem.  Deze rechten zijn alleen bestemd voor admins ook wel ‘roots’ genoemd. Een root is een gebruiker die alles mag en die sommige bestanden in eigendom heeft. Deze bestanden kunnen alleen geopend worden als je als ‘root’ bent ingelogd. Apple ontzegd gebruikers de toegang tot de root om op deze manier de bestanden te beveiligen. Dit voorkomt dat iemand zomaar wijzigingen kan aanbrengen tenzij die persoon is goedgekeurd binnen het UNIX-model. Dankzij deze beveiliging is het bijna niet mogelijk voor malware schrijvers om binnen het systeem van Apple iets te veranderen. Helaas moet ‘bijna niet’ gezegd worden. Er is namelijk één handeling die het mogelijk maakt om wel in IPhones te komen en dat is wanneer mensen hun telefoon ‘jailbreaken’.

Wat maakt een jailbreaking zo gevaarlijk?

ios besturingssysteem appleBij jailbreaking worden de beperkingen die Apple op het besturingssysteem heeft gelegd verwijderd. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot delen van het besturingssysteem die normaal gesproken tegen gebruikers worden beschermd. Dit maakt het mogelijk om meer applicaties te downloaden zoals bijvoorbeeld Cydia. Of om applicaties te downloaden die door Apple verboden zijn zoals de Grooveshark applicatie.
Ondanks dat sommige gebruikers juist hun IPhone jailbreaken om toegang tot meer applicaties te krijgen is het heel onverstandig om dit te doen. Applicaties die niet in de Apple Store komen worden geweigerd voor een reden. Apple heeft een erg strenge veiligheidstest voor alle applicaties en als ze deze test niet doorkomen bevatten ze hoogstwaarschijnlijk malware. Je doet er dus heel verstandig aan om deze applicaties niet te installeren. Een voorbeeld van een gevaarlijke applicatie is AppBuyer. Deze applicatie is specifiek gericht op telefoons met jailbreak.

Apple probeert jailbreaking tegen te gaan door alleen update te bieden aan default iOS.

Bekende malware voor de Apple IPhone

Ondertussen zijn al duizenden iOS apparaten geïnfecteerd met AppBuyer. AppBuyer heeft deze naam te danken aan de eigenschap dat het inloggegevens van de gebruiker steelt om zo applicaties te kopen in de Apple Store. De manier waarop AppBuyer apparaten infecteert is niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat de applicatie alleen toegang heeft tot apparaten met jailbreak. Als de applicatie op de telefoon is geïnstalleerd onderschept het direct je wachtwoord en gebruikersnaam op het moment dat je verbinding maakt met de legitieme Apple Store. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar hackers die nog meer schadelijke software op je telefoon gaan downloaden. Deze software is vaak vermomd als hulpprogramma’s. Nadat de schadelijke software op je telefoon is gezet gaan ze meer applicaties vanuit de Apple Store op je telefoon instalaren met jouw gebruikersgegevens. Het is nog niet bekend hoe je AppBuyer kunt verwijderen van je telefoon.

Hoe ga je malware tegen?
De Palo Alto Networks is een bekent en gerespecteerd beveiligingsbedrijf voor onder andere iOS apparaten. Zij adviseren om nooit je telefoon te jailbreaken. Mocht je toch onverhoopt wel je telefoon jailbreaken en je ontdek besmetting dan kun je het beste je Apple ID resetten. Vervolgens instaleer je het standaard iOS besturingssysteem.

De 6 beste antivirus apps van 2017 voor iPhone en iPad

Ze voelen misschien niet zo aan, maar je iPhone en iPad zijn echte computers. Jazeker, ze passen in je handspalm en zijn makkelijker te gebruiken dan een computer, maar het blijven computers. En, zoals gebruikelijk bij computers, is het verstandig om ook voor je mobiele apparaten maatregelen te treffen om ze tegen diefstal, kwaadaardige software en gegevensverlies te beschermen. De applicaties die hier volgen kunnen je helpen om al deze bedreigingen en nog veel meer te bestrijden. Laten we gaan kijken welke apps de beste beveilging zijn voor jouw mobile device.

Voordat we dieper ingaan op de bijzonderheden van deze applicaties, moet er iets gezegd worden. In tegenstelling tot je desktopcomputer, kunnen iPhone of iPad onmogelijk op dezelfde manier door virussen worden getroffen. Het niet mogelijk, tenzij je een jailbroken (opengebroken) apparaat hebt, om een applicatie op je systeem te laten draaien die het daadwerkelijk zou beschadigen. Apps zijn het equivalent van .exe (Windows) en .dmg (Mac) bestanden op een computer en ze kunnen alleen draaien op je apparaat als ze vooraf goedgekeurd zijn door Apple. Toch, zijn er genoeg andere manieren waarmee je veiligheid in gevaar zou kunnen worden gebracht, tijdens het gebruik van je apparaat.

 

 

  1. Lookout Premium

look out app logoLookout laat je kiezen uit twee verschillende mogelijkheden, een gratis standaard lidmaatschap en een premium lidmaatschap. We denken dat beide zich terecht boven aan deze lijst bevinden, maar de Lookout Premium versie is natuurlijk superieur aan de gratis Lookout. Lookout is een alles-in-een beveiligingsapplicatie. De reden dat hij de top van deze lijst haalde, is niet vanwege innovatieve functies. In feite, kunnen de meeste functies en instelmogelijkheden van Lookout worden gezien als die van alle andere apps in deze lijst. Wat Lookout van de rest onderscheidt is dat hier alles bij elkaar op een plaats zit.

De simpele gebruikersinterface van Lookout bevat zo’n beetje alles wat je zou willen in een veiligheidsapplicatie. Met Lookout kun je een alarm laten afgaan als je denkt dat je je apparaat in de nabije omgeving kwijt bent geraakt. Lookout Premium geeft bovendien regelmatige updates over de mogelijke bedreigingen en waarschuwt je via email als een verdachte activiteit wordt gedetecteerd op je apparaat. Stel, je hebt je iPhone op school vergeten. Een nieuwsgierige klasgenoot probeert je telefoon binnen te komen. Lookout zal de vele mislukte password pogingen herkennen en jou een email sturen met de mededeling dat je iPhone gestolen zou kunnen zijn. Op dat moment kun je op afstand, vanaf je computer en via een internetbrowser, je toestel bellen om het te lokaliseren of om je nieuwsgierige klasgenoot te berispen.

Lookout Premium verpakt eigenlijk in een pakket alle handige functies van de meest populaire antivirusprogramma’s. Het is het Zwitserse zakmes van de veiligheidsapplicaties en we adviseren het aan iedereen die op zoek is naar een effectieve en uitgebreide oplossing voor de beveiliging van zijn mobieltjes.

 

  1. Avira Mobile Security

avira security app icoonDe naam Avira is ook zeer gerespecteerd op gebied van veiligheid en hun antivirus app voor Android is een zeer populaire applicatie. De iOS versie is net zo goed en biedt een aantal functies die andere veiligheidsapplicaties niet hebben. Avira is snel en to the point (ter zake) en de mensen die eraan hebben gewerkt weten precies waar het meeste gevaar kan zitten voor mobiel apparaten, online en offline.

De grootste functie van Avira Mobile Security is eigenlijk een beetje gewoon, het markeert je apparaat markeren zodat het, bij diefstal of verlies, eenvoudig kan worden gelokaliseerd via GPS. Met Avira Mobile Security kun je ook verschillende apparaten vanaf één apparaat beheren. Verlies je iPad, kun je hem traceren vanaf je iPhone, zo simpel is het. Avira Mobile Security legt ook een sterke nadruk op de beveiliging van je email en dat waarderen we bijzonder. Want, net zoals popup advertenties een gevaar kunnen zijn voor je online veiligheid, zo kan email spam net zo gevaarlijk zijn. Avira Mobile Security scant je emailadres en de email van je contacten om te bepalen of ze “geschonden” zijn of aangetast door een kwaadaardige bron.

Dit komt waarschijnlijk het dichtst mogelijk bij een echte virusscan voor wat betreft  mobiele apparaten en wordt, naar onze mening, zeer knap uitgevoerd.

Avira bevat niet alle fijne functies van iDiscrete of Best Phone Security Pro en is niet zo diepgaand als Trend Micro Mobile Security. Toch denken we dat het goed zorgt voor een van de gevaarlijkste en meest voorkomende bedreigingen voor de veiligheid van je mobiele apparaten en dat op een zeer bevredigende manier. Bovendien is de applicatie gratis. Avira is altijd een grote bron geweest van beveiligingssoftware en hun iOS applicatie is niet anders.

  1. Best Phone Security Pro

Icoon van best phone securityNet als iDiscrete, vinden we Best Phone Security Pro ook een beveiligingsapplicatie die iedereen kan gebruiken en ervan genieten. Net als iDiscrete, beschermt hij je apparaat van nieuwsgierige ogen. Best Phone Security Pro is minder subtiel dan iDiscrete, maar toch praktisch functioneel. Want, als je apparaat ontgrendeld is, via iTouch of toegangscode, opent Best Phone Security Pro meteen een tweede passwordscherm. Wordt er het verkeerde wachtwoord ingevoerd dan activeert Best Phone Security Pro een luid alarm.

Hij registreert de GPS locatie op het moment dat iemand het apparaat probeert te openen en neemt een foto met de front-facing (aan de voorzijde gericht) camera. Je kan later zien wie je apparaat probeerde te openen en wanneer. Het is zeker minder stealthy (dus doorzichtiger) dan iDiscrete, maar als je last hebt van nieuwsgierige familieleden en medewerkers, kun je ze, met Best Phone Security Pro, op heterdaad betrappen.

Persoonlijk vinden we Best Phone Security Pro iets meer dan iDiscrete. iDiscrete voorkomt dat je gevoelige gegevens worden bekeken, maar Best Phone Security Pro houdt zelfs de toegang naar de inhoud van je mobiel tegen. Met iDiscrete een nieuwsgierige kan nog altijd toegang krijgen tot je email, je browse geschiedenis en je ontgrendelde foto’s. Best Phone Security Pro is naar onze mening krachtiger en meer effectief.

 

  1. iDiscrete

iDiscrete icooniDiscrete is niet echt een antivirus app, maar een geweldige applicatie die je helpt jouw persoonlijke instellingen en informatie op je apparaat te beheren. In het geval dat je apparaat ooit wordt verloren of gestolen, zal iDiscrete al je gevoelige informatie beschermen tot je het apparaat weer in handen krijgt. Deze app kan echt zeer nuttig zijn voor iemand die zijn apparaat voor zakelijke doeleinden gebruikt.

iDiscrete is echt een slimme applicatie en, boven alles, …discreet! Je kan al je gevoelige informatie in iDiscrete bewaren. Je hebt misschien een foto genomen van een recent bankafschrift of je hebt een tekstbestand met het sofinummer van je partner op je mobiel zitten. Gegevens die je later nodig hebt, maar je wil niet dat anderen ze kunnen zien? Om iDiscrete te openen, moet je een aantal veiligheidscontroles passeren voordat je toegelaten wordt. Als de veiligheidscontroles zijn mislukt, zal iDiscreet toch openen, maar dan als een gewone app om aantekeningen te maken. Deze is echt een coole functie. Een dief is vooral geïnteresseerd in een app met beveiligde gegevens, niet met doodgewone aantekeningen…

Met iDiscrete zijn je gevoelige gegevens 100 procent veilig, ook wanneer is apparaat in verkeerde handen valt. Wij vinden iDiscrete een essentiële applicatie op deze lijst. Het is goedkoop en iedereen heet er wat aan.

  1. Norton Mobile Security

icoon norton mobile securityNorton geniet, in de veiligheidsgemeenscha, van een vertrouwde en gerespecteerde antivirus naam. Toch, als je een eigen onafhankelijk onderzoek doet naar dit product, zou je zien dat het negatief werd ontvangen door het publiek. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een aantal misvattingen over Norton Mobile Security, misvattingen die we verder zullen toelichten.

Om te beginnen, moet je niet verwachten dat Norton Mobile Security een kloon is van de Norton Security die op een personal computer draait. Norton Mobile Security bevat veel andere functies die exclusief zijn voor het mobiele platform. Zoals eerder verteld, moet men niet verwachten dat een mobiele veiligheidsapplicatie op een desktopapplicatie lijkt want de twee platformen zijn zeer verschillend. Verder zijn een aantal van de functies van Norton Mobile Security alleen in gebruik wanneer de applicatie draaiend is. Het klinkt misschien een beetje lastig, maar als je veel geeft om je veiligheid, zal je geen probleem hebben om telkens de app te starten voordat je je telefoon in de slaapstand zet. Vindt je dit echter teveel van het goede, dan is deze applicatie waarschijnlijk voor jou niet bedoeld.

Ondanks de relatieve nadelen, is Norton Mobile Security toch een solide oplossing voor de veiligheid van je apparaat. Een van onze favoriete functies van deze app is de “scream” (schreeuw) alarm, die een alarm activeert wanneer je je apparaat niet kan vinden. Deze functie is niet zo veiligheidsgericht als de GPS tracking (traceer) functie van Norton voor verloren telefoons, maar is nog altijd erg handig. Er zijn veel mensen die hun telefoon in huis vaak niet weten te vinden en het is erg fijn als een hard geluid aangeeft waar hij ligt, zelfs indien hij in trilmodus staat.

  1. Trend Micro Mobile Security

icoon trend micro telefoon beveiligingSommige mensen zullen het een beetje belachelijk vinden, om € 21,30 uit te geven voor een applicatie, maar wij denken dat de gemoedsrust die je krijgt van een veilig mobieltje deze uitgave de moeite waard maakt. Trend Micro Mobile Security is een efficiënte app, met verschillende functies om je apparaat te beschermen tegen phishing pogingen, schending van je privacy en identiteitsdiefstal.

Trend Micro Mobile Security bevat belangrijke functies die je apparaat beschermen. Een gemakkelijke manier om slachtoffer te worden van fraude, phishing pogingen of identiteitsdiefstal is via internetadvertenties. Het kan gebeuren dat, wanneer je met Safari aan het browsen bent, een popup verschijnt die een Paypal bericht beweert te en je vertelt dat je onmiddellijk op je account moet inloggen om transacties te bekijken en bevestigen dat je deze transacties zelf hebt gemaakt. Als je deze gegevens invoert, wordt je Paypal login informatie gestolen en wordt je account meteen gekraakt.

Trend Micro Mobile Security beschermt je van dit soort frauduleuze advertenties, die je zeer vaak op internet tegenkomt. Het programma scant webpagina’s tijdens het laden en zal je vertellen of de webpagina gekoppeld is aan frauduleuze activiteiten. De app laat je inloggen op je werkelijke Paypal account, maar zal je meteen waarschuwen wanneer je op het punt staat om in te loggen op een scam website.

Twijfel je of je en licentie moet kopen voor de beveiliging van je mobieltje, dan biedt Trend Micro Mobile Security een gratis proefperiode van 30 dagen. Download gewoon de gratis app en begin aan je gratis proefperiode. Kijk of je het leuk vindt of niet en bepaal zelf of deze antivirus applicatie geschikt is voor jou.