Android bestaat al vele jaren en al vele jaren zijn er discussies over de vraag of Android wel een veilig besturingssysteem is. In principe zou je denken dat Android niet vatbaar is voor virussen zolang je maar geen vreemde bestanden download. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat virussen, spyware en andere malware wel degelijk aanwezig zijn op onbeschermde Android apparaten. Hoe onveilig zijn Android apparaten nu precies?
Google Play is de plek waar je applicaties kunt zoeken en installeren. In 2012 werd er een onderzoek uitgevoerd naar Google Play en de hoeveelheid met malware geïnfecteerde applicaties in dit systeem. Het onderzoek werd uitgevoerd door Jill Knesek, een veiligheidsdeskundige van British Telecom. Bij NetEvents Americans verkondigde hij dat een derde van de Android applicaties een vorm van malware bevatten. Hiervoor had ze 1000 applicaties getest. Tevens gaf hij aan dat de meeste Android apparaten waren aangetast. Op grote schaal kwam dit nieuws naar buiten, maar gek genoeg is het eigenlijk nooit bevestigd. De malware waarop Jill Knesek doelde waren de algemeen bekende virussen die je vaak tegenkomt op Windows of Mac computers. Deze virussen komen bijna nooit voor op mobiele apparaten omdat deze op een andere manier zijn ontworpen. Er bestaat namelijk een onderscheid tussen virussen die zichzelf verspreiden (dus de virussen op computers) en applicaties die weliswaar malware bevatten maar eerst geïnstalleerd moeten worden voordat je apparaat besmet is.
Geen enkel besturingssysteem is volledig veilig
In principe is geen enkel besturingssysteem volledig veilig. Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om zoveel mogelijk mensen te exploiteren. Aangezien Android de laatste jaren enorm is gegroeid in gebruikers, is het een steeds groter doelwit geworden. Daarnaast is Google Play is een relatief open besturingssysteem. Er verschijnen daarom nog steeds schadelijke applicaties in het systeem zoals het bovenstaande onderzoek ook aangaf. Google probeert dit zoveel mogelijk terug te dringen door het programma Google Bouncer. Dit programma analyseert automatisch elke nieuwe applicatie. Pas na goedkeuring van Google Bouncer komt de applicatie in Google Play. Helaas zijn er toch nog een aantal criminelen die hier misbruik van maken.
De echte reden dat Android niet geheel veilig is ligt niet bij Android zelf. Google heeft namelijk goede stappen gezet om gebruikers te beschermen dankzij het screenen van alle applicaties. Hier kan echter wel misbruik van gemaakt worden, zoals we eerder beschreven, maar het is wel behoorlijk lastig. De grootste oorzaak van misbruik komt omdat de basis programmeertaal Java is. Door deze programmeertaal kun je applicaties van voor Android apparaten ook buiten Google Play instaleren. Een Androidcode kan door de Java programmeertaal namelijk op elke pc of laptop geschreven worden. Dat houdt in dat je applicaties dus gewoon op je computer kunt installeren. In dat geval vervalt de screening van Google Play. Dat maakt Android erg toegankelijk voor veel mensen over de hele wereld en dat trekt malware schrijvers weer aan.
Wat doet malware op je Android SmartPhone?
De technieken die malware schrijven gebruiken worden steeds geavanceerder. Dat komt omdat ze steeds meer worden gedreven om telefoon te hacken. Tegenwoordig zetten mensen meer persoonlijke gegevens en informatie op hun telefoon dan op hun computer. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s, maar ook sms berichten, e-mails en applicaties voor internetbankieren en online winkelen. Al deze beelden, berichten en applicaties zijn een bron van informatie voor malware schrijvers en die willen ze graag bezitten. Het overgrote gedeelte van malware is er namelijk op gericht je persoonlijke informatie te stelen.
Een bekende methode die malware schrijvers hiervoor gebruiken is sms berichten sturen naar betaalnummers. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk, maar dit heb je in principe zelf in de hand. Als je geen vreemde dingen doet met je telefoon, dan krijg je ook niet zo snel sms berichten.
Een andere bekende manier die gebruikt wordt om je telefoon te hacken is het klonen van bekende en legitieme applicaties. De applicaties lijken in dit geval exact op de echte versie waardoor ze bijna niet te onderscheiden zijn. Een ander gevaar is dat er malware wordt toegevoegd aan betrouwbare applicaties via updates.
Wil je zoveel mogelijk malware voorkomen dan kan een virusscanner van Android zeker wat uitmaken. Zo heeft de virusscanner Avast al drie malware applicaties ontdekt op Google Play. Dit was onder andere het zeer populaire spelletje Durak. Volgens de Play Store statistieken is dit spel minstens vijf miljoen keer gedownload, waardoor er dus ongeveer vijf miljoen mensen de pineut zijn geworden omdat ze geen scanner hadden.
Malware schrijvens zijn vastbesloten je te hacken
Malware gaat nog iets verder dan een virus via een applicatie. Malware omvat namelijk naast virussen ook spyware, Trojaanse paarden en wormen. Malware komt echter pas in je telefoon als je iets opent of download. Jij bent dus de enige die het schadelijke programma op je Android apparaat kan installeren. Maar vergis je niet, want Malware schrijven doen er alles aan om berichten zo te brengen dat ze betrouwbaar en veilig genoeg lijken om toch te openen. Het enige doel wat malware schrijvers hebben is geld verdienen met hun criminele activiteiten. Daarom zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe technieken of trucjes om hun schadelijke software op je apparaat te krijgen.
Welke gevaren hebben virussen op Android?
Er komen steeds nieuwe vormen van bedreiging zoals agressieve advertentie netwerken en Trojaanse paarden. Malware blijft constant in ontwikkeling en dat betekent dat er morgen weer nieuwe bedreigingen kunnen verschijnen. Onderstaand de twee meest gevaarlijke situaties:
1. Sms berichten naar betaalnummers
Eén van de grootste gevaren die je oploopt komen van sms berichten naar betaalnummers. Het maakt in dit geval niet uit welke besturingssysteem gebruikt, de kans is altijd aanwezig dat hier misbruik van wordt gemaakt. Deze berichten zijn namelijk vrij makkelijk op te stellen. Daarnaast kunnen deze berichten ervoor zorgen dat er hoge bedragen worden uitbetaald.
2. Gebruik maken van openbare WIFI netwerken
Openbare WIFI netwerken hebben geen enkele bescherming. Toch kiezen veel mensen ervoor dit te gebruiken omdat ze dan geen datalimiet overschrijden, het gratis is, ze geen wachtwoord hoeven in te voeren, ze zichzelf niet hoeven te registeren en het gewoon gemakkelijk is. Maar wat je eigenlijk doet is de poorten openzetten naar je telefoon voor iedereen met kwade bedoelingen. Gebruik maken van openbare netwerken vergroot je risico op privacy verlies en identiteitsdiefstal aanzienlijk.
Wat je kunt doen om jezelf te beschermen op openbare WIFI netwerken is vitual private network (VPN) installeren op je telefoon. Dankzij VPN hebben hackers geen toegang meer tot gebruikersgegevens die wel via openbare netwerken wordt overgedragen. Zo beveilig je jouw foto’s, video’s, bankgegevens, e-mails, chatberichten en browsergeschiedenis. Neem dus alsjeblieft de verantwoordelijkheid op je om jouw gegevens te beschermen en vermijd het gebruik van openbare netwerken.
Hoe voorkom je malware op je Android apparaat?
De meeste schadelijke bestanden komen pas op je apparaat als je gekraakte applicaties van derden installeert. Als je jezelf houdt aan de volgende tips, dan kun je al veel schade voorkomen.
1. Installeer alleen software van betrouwbare bronnen: Denk bijvoorbeeld aan Google Play
2. Gebruik je telefoon zo min mogelijk voor internet: Als je weinig suft op het internet met je telefoon of je e-mailaccount weinig gebruikt is de kans op malware veel kleiner.
3. Denk goed na voordat je iets installeert: zie je onbekende software of vreemde koppelingen, installeer deze dan niet op je telefoon.
Onderzoek naar veiligheid van Android tablets
Zelf hebben we ook onderzoek verricht naar de veiligheid van Android apparaten en het nut van beveiligingsapplicaties. Hiervoor hebben we de uitslagen van de AV-test bekeken. Deze test wordt uitgevoerd en beoordeeld door onafhankelijke veiligheidsdeskundigen. In deze test worden de beste antivirus applicaties voor Android apparaten vergeleken. Als je hierover meer informatie wilt verwijzen wij je graag door het rapport van de veiligheidsdeskundige over deze tests.
De rapporten geven onder andere aan dat het grootste veiligheidsrisico bij telefoons of tablet niet een virus is, maar het verliezen van je apparaat. Wil je jouw telefoon dus goed beveiligen dan dien je een applicatie te downloaden die je apparaat beveiligd tegen verlies of diefstal. Om die reden is een stand alone antivirus applicatie niet nodig. Mocht deze applicatie een onderdeel zijn van een uitgebreid beveiligingspakket dan is het wel het overwegen waard om het pakket aan te schaffen. Deze pakketten bevatten namelijk:
– back up functies
– remote wipe (je kunt gegevens wissen op afstand)
– antivirus
Door deze functies bescherm je het apparaat tegen virussen en tegen diefstal en verlies.
Avast biedt goede bescherming van je telefoon of tablet
Avast Mobile Security is een virusscanner van Android. Alvast scant je telefoon niet alleen op virussen, maar heeft ook beste anti diefstal oplossing van alle applicaties die momenteel op de markt zijn. Om die reden is Avast de meest geschikte virusscanner van Android. Wat Avast zo goed maakt is dat je op afstand bestanden van je telefoon kunt wissen. Mocht je jouw Android apparaat kwijtraken, dan kun je dus altijd voor zorgen dat niemand jouw bestanden kan lezen. Het meest gevaarlijke is namelijk dat vreemden in jouw telefoon kunnen. Want via jouw telefoon hebben ze toegang tot bijna heel je leven. Dat is ongeveer nog gevaarlijker dan je huissleutels kwijtraken.
Daarnaast blokkeert Avast frauduleuze applicaties die je verleiden om hun applicatie te downloaden zodat je bij je persoonlijke gegevens kunnen.
Nadelen beveiligingsapplicatie
Er zijn een paar kleine nadelen van een applicatie, al zullen deze nooit opwegen tegen de vele voordelen. De nadelen zijn:
– het kost wat geld
– het vraagt stroom van je accu
– soms zal het ook legitieme applicaties identificeren als malware
De beste virusscanner ben je zelf
De meeste malware zal pas op je telefoon komen als je zelfs iets download of installeert. Let heel goed op wat je op je telefoon zet. Klik ook nooit zomaar op links in e-mails, op het internet of in andere netwerken die je gebruikt. In principe ben jij dus de eerste scanner die beoordeeld of iets een virus bevat of niet. De virusscanner van Android komt pas in actie als je toch onbewust een virus hebt geïnstalleerd. En aangezien dit bij iedereen kan voorkomen, is het wel verstandig om ook die virussen eruit te pikken door een systeem. Een Android virusscanner geeft altijd meer beveiliging voor jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van je vrienden dan jij zelf kunt doen. Wil je een goede virusscanner, kijk dan eens naar Avast Mobile security.