F-Secure Protection Service for Business

F-Secure Protection Service for Business

 

 

wit

Besturingssystemen
androidapplewindodws

 

Aantal installaties: 1+ 

 19,60

Bescherming
75%
Mogelijkheden
100%
Stabiliteit
80%
Gebruikersgemak
100%

F-Secure Protection Service voor bedrijven, met een prijs die begint bij € 98,00 voor vijf apparaten per jaar (of € 19,60 per apparaat per jaar), is kwalitatief een bovengemiddelde eindpuntbescherming die zorgt voor de beveiliging van Windows desktopcomputers en servers, Linux, Mac, Android en iOS apparaten. F-Secure Protection Service for Business voegt een OS (besturingssysteem) patch management toe aan de gebruikelijke anti malware functies die normaal te vinden zijn in gehoste eindpuntbescherming oplossingen voor het midden- en klein bedrijf (mkb). Als we naar de beheerconsole kijken en naar de aanwezige functies, wordt het ons duidelijk dat F-Secure zich een weg naar beneden heeft gewerkt. Dit in tegenstelling tot concurrenten zoals Avast Software Premium Business Security en Bitdefender Zakelijke Security die hun weg omhoog hebben gewerkt.

Aan de slag met F-Secure Protection Service for Business

Wanneer je voor het eerst inlogt op F-Secure Protection Service for Business, wordt je gevraagd om computers en mobiele apparaten toe te voegen door een email met een link naar je gebruikers te sturen of door de installatie pakketten direct te downloaden. Wij kozen voor de directe download. De downloadpagina van de software is later bereikbaar via een link op de linkerbovenhoek van elke pagina. Vanaf deze pagina konden we de software downloaden voor Windows of Mac werkstations, Windows of Linux servers, een mobiele veiligheidsagent of een Windows installatiepakket dat kan worden doorgegeven.

De download voor de installatie op de Windows werkstation was net een 100 MB en een dikke 200 MB voor de installatie op de server. Beide installaties waren in minder dan tien minuten voltooid, waarna de agent zichzelf registreerde bij de beheerconsole en de definities ging bijwerken. De client software is zeer duidelijk, grafisch en makkelijk te begrijpen, met een kleur gecodeerd beschermingsstatus.

Dashboard F-Secure

Werken met F-Secure Protection Service for Business

De beheerconsole van F-Secure Protection Service for Business is, in schril contrast met de client interface, verouderd en moeilijk te gebruiken. Helemaal, als we het over de profieleditor hebben, waarschijnlijk de lelijkste in zijn soort, die meer doet denken aan een router configuratieconsole van rond 2002 dan een gehoste eindpunt bescherming product voor de mkb in 2017. We maken ons vooral zorgen om de 116 verschillende profielen, in de profielen tabblad. Dit kan verwarring veroorzaken, maar is ook een mogelijk veiligheidsrisico omdat klanten van F-Secure elkaars veiligheidsconfiguratie kunnen zien. Om profielen te kunnen bewerken, moesten we een Java-applicatie downloaden die traag was, slecht georganiseerd en zeer moeilijk te lezen. De slechte profielbeheer en configuratie van F-Secure werpt een schaduw op het hele product die negatief uit de vergelijking komt met Panda Security Endpoint Protection, € 196,50 bij Panda Security, Avast Software Premium Business Security, en Bitdefender GravityZone Business Security.

De op rollen gebaseerd account bevoegdheden die F-Secure biedt zijn van elementair niveau waarbij beheerders of totale controle of slechts read-only (alleen lezen) kunnen krijgen. Dit is wel beter dan Kaspersky Small Office Security en Avast Software Premium Business Security, die missen de op rollen gebaseerd account bevoegdheden, maar toch minder dan Bitdefender GravityZone Business Security en Panda Security Endpoint Protection, die uitgebreidere instellingen bieden, inclusief de mogelijkheid om een beheerder tot een specifieke groep of apparaat te beperken.

fsecure-protection-suite


  • Device & Server Security
  • Patch Management
  • F-Secure Mobile Security
  • In de cloud
  • Maximaal 500 seats

 19,60

fsecure-business-suite

  • Device & Server Security
  • Patch Management
  • Virtual Security
  • Op locatie
  • Beste bij 100+ seats

 Op aanvraag

Rapportage, meldingen en help

De rapportage van F-Secure laat veel te wensen over en dit is verrassend gezien dat het een product is voor de zakelijke markt. Rapporten zijn beperkt tot vier grafieken, en zitten bij elkaar op een pagina: Automatic Updates (automatische updates), Internet Shield (internet bescherming), Overall Protection (algemene bescherming) en Virus Protection (virus bescherming). Rapporten kunnen niet gepersonaliseerd worden en ook niet gefiltreerd. Ze zijn statisch want we konden niet doorklikken om een foutmelding te herstellen. F-Secure mist ook de mogelijkheid om periodieke rapporten te plannen en om rapporten te exporteren.

Bij F-Secure worden foutmeldingen geïntegreerd in het dashboard en anti malware alerts in het Infections (infecties) tabblad. Hierdoor ontstaat een beetje verwarring want je kan zowel een algemene status van het hele bedrijf op het dashboard beklijken, als een diepgaande gedetailleerde status in het infecties tabblad. Wat we handig vinden is de mogelijkheid om je te abonneren op een RSS-feed van alle meldingen. Het zou fijn zijn als ook concurrenten zoals Bitdefender Business en Avast Business Security het bereik van hun meldingen gingen uitbreiden door een RSS-feed aan te bieden, zoals F-Secure doet. Email alerts verschillen van meldingen en zijn vooral gericht op malware infecties. Email alerts zijn grondig en actueel, maar kunnen niet gepersonaliseerd worden voor wat betreft alarmdrempels en inhoud van de email. Een groot nadeel van email alerts is dat de instellingen voor iedereen gelijk zijn. Bijvoorbeeld, we konden geen alert over een geblokkeerde poging naar onszelf sturen en tegelijk een alert over een bestand dat in quarantaine was geplaatst aan iemand anders.

De beheerconsole van F-Secure is niet gebruikersvriendelijk. Voorwaarden, instellingen en taken worden zelden binnen de beheerconsole gedefinieerd zoals, bijvoorbeeld, in Panda Security Endpoint Protection en Bitdefender GravityZone Business Security. Op sommige pagina’s is contextgevoelige hulp beschikbaar. Help is soms zeer nuttig en begeleidt je door de stappen van configuratie en bediening, maar soms ook niet. Als je, op de linkerbovenhoek van de pagina, op de link klikt naar de ondersteuningspagina’s, kom je bij de algemene (niet product specifiek dus) supportpagina van F-Secure. Daar kun je kiezen tussen de laatste onderwerpen en de populaire onderwerpen, met de mogelijkheid dat geen van beide een antwoord geven op je vraag. Je kan ook op search (zoek) klikken waarbij een nieuw browservenster opent. Vergeleken met die van Panda en Bitdefender, is de help functie van F-Secure onhandig en tijdrovend.

F-Secure Mogelijkheden

Testresultaten

Om het beschermingsvermogen van F-Secure te testen om web gebaseerde aanvallen te blokkeren, is er een een feed gebruikt van recentelijk ontdekte kwaadaardige URL’s, geleverd door MRG-Effitas, een efficiëntie evaluatie dienst. Het zijn links die zeer snel komen en gaan en veel van deze links verdwijnen binnen enkele uren.

Voor elke nog werkende URL, is er genoteerd of F-Secure ja of nee de toegang van de browser tot de URL blokkeerde, of de download werd vernietigd en of het programma had gefaald met de identificatie en geen download had geblokkeerd. Er zijn 45 geldige URL’s getest. F-Secure presteerde uitstekend en blokkeerde 72 procent van de kwaadaardige URL’s en de malware die ze probeerden te downloaden. Dit plaatst F-Secure ruim boven Kaspersky, gelijk met Avast en nipt achter Bitdefender.

Om te meten hoe F-Secure beschermt tegen frauduleuze websites, hebben we een set van onlangs ontdekt phishing URL’s. Onze vier testsystemen kregen tegelijk dezelfde URL’s gevoerd, elk systeem met een andere vorm van bescherming. De eerste is de F-Secure machine en de andere drie gebruiken de ingebouwde bescherming van respectievelijk Google Chrome, Microsoft Internet Explorer en Mozilla Firefox.

Protected F-Secure

De anti phishing prestatie van F-Secure was glansloos, nauwelijks twee procent beter dan Chrome, vier procent beter dan Internet Explorer en vijf procent beter dan Firefox. De anti phishing bescherming van F-Secure bleef achter die van Bitdefender GravityZone Business Security, Avast Software Premium Business Security, Kaspersky Small Office Security, en Panda Security Endpoint Protection.

F-Secure bevat ook een functie, DeepGuard, die is ontworpen om schade te voorkomen die kan worden veroorzaakt door zero-day malware, of next-generation malware, die zo nieuw is dat het nog niet is voorzien van een signature (digitale handtekening) . DeepGuard let op een patroon van schadelijk gedrag en blokkeert applicaties die gevaarlijk lijken te zijn. DeepGuard blokkeert ook programma’s die zelden of nooit eerder zijn gezien en geeft de gebruiker de optie om zo’n programma in een beveiligde omgeving te lanceren en het nauw in de gaten te houden. Technologieën zoals DeepGuard leiden vaak naar fout positieven omdat goede programma’s vaak een potentieel verdacht gedrag tonen. Om DeepGuard te kunnen evalueren, vooral zijn capaciteit om legitieme applicaties niet te blokkeren, zijn er een twintigtal hulpprogramma’s geïnstalleerd. Er zijn geen verrassingen geweest, DeepGuard heeft ze alle twintig laten installeren en uitvoeren, zonder fout positieven. DeepGuard markeerde 30 procent van de monsters als bestanden die nauwlettend moesten worden gevolgd.

Om de firewall te testen, is het testsystemen aangevallen met 30 exploits die gegenereerd waren door de penetratie testtool van Core Impact Pro en geen van de exploits kon de veiligheid in gevaar brengen. F-Secure actief detecteerde en blokkeerde alle aanvallen, net zoals Avast Business Security en Bitdefender Business Security.

Onze beoordeling

F-Secure krijgt uitstekende beoordelingen van alle onafhankelijke laboratoria die hem hebben getest. Het product kreeg 17 van de 18 punten in de driedelige test van AV-Test, 6 punten voor bescherming, 5,5 voor prestaties en nog eens 5,5 voor gebruiksgemak. AV-Comparatives verleende F-Secure een Advanced+ (de hoogste waardering) in een test om de zero-day bescherming te evalueren. In vijf andere tests die zijn uitgevoerd kreeg F-Secure de beoordeling Advanced vooral vanwege de fout positieven, die de score omlaag haalden. F-Secure wordt niet getest door ICSA Labs of West Coast Labs en deed alleen mee in vier van de laatste 12 tests van Virus Bulletin. F-Secure ontving de VB100 certificering in drie van deze vier tests.

F-Secure Protection Service for Business biedt een uitstekende bescherming tegen malware en kwaadaardige URL’s, maar heeft als handicap een verouderde, trage en verwarrende beheerconsole. We hebben een voorproefje gehad van hun inmiddels beschikbaar nieuwe beheerconsole en gezien dat de grafische benadering het gebruiksgemak een hoop goed zal doen. Tot na onze beoordeling van de nieuwe interface, willen we voorzichtig blijven met een advies over F-Secure, zeker als we kijken naar de andere opties in de antivirus test op onze homepage.

F-Secure Protection Service for Business

Bekijk het product door op de onderstaande knop te klikken

Ga naar f-secure.nl > >