Avast Premium Business Security

Avast business beveiliging

 

 

wit

Besturingssystemen
applewindodws

 

Aantal installaties: 1+ 

 55,19

Bescherming
75%
Mogelijkheden
100%
Stabiliteit
80%
Gebruikersgemak
100%

Avast Software Premium Business Security kost € 55,19 voor 1 apparaat dit is eens stevige prijs voor als je veel apparaten moet beschermen. Toch stelt het gebrek aan zakelijke functies ons niet op ons gemak. We missen met name een op rollen gebaseerde administratie, audit mogelijkheden, rapportages en gepersonaliseerde email notificaties die je wel treft in completere veiligheidsproducten zoals Webroot SecureAnywhere Business Endpoint Protection.

De upsells zijn talrijk en verspreid over de interface en dat vinden we niet professioneel. We weten dat deze de manier is waarmee Avast geld verdient, maar een upsell zo opvallend plaatsen in het midden van het dashboard van een betaald product is ronduit beledigend. Heb tenminste het fatsoen om deze reclame naar de zijkant te verplaatsen, zodat de gebruiker kan concentreren op het veiligheidsaspect. En een popup die uitnodigt tot een chat met een technicus of met een verkoper is helemaal niet nodig. We vragen zelf om hulp wanneer het nodig is.

Avast levert ook een gratis versie voor basisbescherming tegen malware, maar het ontbreekt aan proactieve controles, een firewall, antispambescherming, een veilig virtuele omgeving om te browsen en een data shredder (gegevensvernietiger). Avast Software Premium Business Security beschermt, in de Premiumversie, Windows desktopcomputers en servers, Exchange servers en Mac desktopcomputers met hetzelfde type bescherming van de gratis versie, aangevuld met SafeZone, om online financiële informatie te beschermen, Sandbox (een op zichzelf staande browser), firewall, antispam en een gegevens vernietiger. Met een muisklik kunnen zakelijke accounts upgraden of downgraden tussen de gratis en de Premiumversie. Avast SecureLine VPN, een dienst die het verkeer van Windows laptops versleutelt wanneer ze zich buiten het kantoor bevinden, kan worden toegevoegd voor tegen een kleine vergoeding.

Aan de gang met Avast Premium Business Security

De eerste keer dat je je aanmeldt, maakt Avast Software Premium Business Security het beginproces makkelijker door een link te laten knipperen bovenaan de beheerconsole. We konden de installer direct naar onze apparaat downloaden, of een download link mailen naar een mogelijke gebruiker. In 10 minuten was de client (cliënt) geïnstalleerd, gevolgd door en snelle scan. De client machine verscheen onmiddellijk op het dashboard van de beheerconsole. Het dashboard zelf is teleurstellend. Bovenaan is er ruimte voor een grote banner die waarschuwt voor apparaten die in gevaar zijn, dan is er een rij met algemene informatie over de omgeving, waaronder een upsell om betaalde diensten aan het account toe te voegen. Iets wat wij bepaald niet fijn vinden omdat het lijkt of Avast suggereert dat abonneren op meer diensten een van de vier belangrijke taken is van de beheerconsole. Dan zijn er twee grafieken, een die de beschermde apparaten toont, gegroepeerd per OS (operating system) en de andere die statistieken weergeeft van gedetecteerde dreigingen over een periode van tijd. Het dashboard van Avast ziet en voelt goed uit, maar het nut ontbreekt van uitgebreide, gepersonaliseerde informatie zoals bij Bitdefender GravityZone.

Extra beheerderaccounts zijn gemakkelijk aangemaakt. Gewoon een email adres invoeren en de nieuwe beheerder ontvangt een link om te registreren voor het beheer van de console. Toch, en dit is anders dan bij Bitdefender, er is maar een instelling die voor volledige controle zorgt. Er is ook geen auditspoor van wat andere beheerders hebben gedaan, heel anders dan de volledige auditlogs die je kan vinden in oplossingen zoals Trend Micro Worry-Free Business Security  en McAfee Endpoint Protection Essential voor het MKB. Wanneer meerdere beheerders met volledige bevoegdheden worden toegestaan en er is geen manier om hun activiteiten te controleren, dan is dit het recept voor een regelrechte ramp.

Avast Business Dashboard

Avast Business Security in de praktijk

De meeste tijd hebben we doorgebracht op het netwerkscherm van de beheerconsole. Vanaf hier konden we een lijst zien, die je kan sorteren en filtreren, van de beschermde apparaten. We misten de mogelijkheid om aangepaste groepen apparaten te maken, een beheerdersfunctie die standaard is bij de meeste andere oplossingen voor eindpunt bescherming die wij getest hebben, inclusief de  Sophos Cloud Endpoint Protection. Naast de apparaten is een kleurcodering te zien die hun status aangeeft. Door op een apparaat te klikken, krijg je meer informatie over die apparaat, een scherm om instellingen te wijzigen, een lijst van de taken die op dat apparaat worden uitgevoerd en een lijst van alle dreigingen die op datzelfde apparaat zijn gedetecteerd.

Het beleid is te vinden onder de netwerk tab en Avast beheert deze instellingen zeer goed. Beleidsinstellingen zijn verdeeld per besturingssysteem (Windows werkstation, Windows server en Mac OS X). Ze zijn verder in tabbladen gegroepeerd als Actieve beschermingen, Algemene instellingen, en Antivirus Instellingen. De beleidseditor heeft twee modi, basisch en geavanceerd. In de basisch modus kunnen beschermingen, zoals File System Shield (schild) en Web Shield, in- en uitgeschakeld worden. In de geavanceerde modus heb je diepgaande instellingen, zoals de mogelijkheid om bestanden uit te sluiten van de File System Shield scans en acties in te stellen die uitgevoerd moeten worden indien malware wordt ontdekt.

De beleidsinstellingen voor individuele apparaten en een beleidsconfiguratie voor het hele bedrijf, vonden we zeer verwarrend. Onder instellingen, schakelden wij bijvoorbeeld de firewall aan voor alle Windows werkstations en vervolgens, onder apparaten, openden wij een specifiek apparaat en schakelden de firewall uit. Wil je consistent blijven, dan moet het beleid worden beheerd vanuit een enkele locatie.

De aanwezigheid van een policy comparison tool (beleid vergelijkingstool), zoals die van Webroot SecureAnywhere Business Endpoint Protection and McAfee Endpoint Protection Essential for SMBs (midden- en kleinbedrijf), voor de beheerconsole, zou zeker helpen om het beleid te normaliseren.

avast-business-basic

Basic


 • Gecentraliseerde beheerconsole
 • Apparaatbeheer
 • Antivirus en Antimalware voor werkstation
 • Rescuedisk

 Gratis

avast-business-endpoint-security

Business

Bevat Basic functies plus:

 • Antivirus en Antimalware voor bestandsservers
 • Beveiliging SBS-servers
 • Beveiliging Sharepoint-servers
 • MSI-installatie
 • Technische ondersteuning

42,54

avast-business-premium-endpoint

Business Premium

Bevat voorgaande functies plus:

 • Antivirus en Antimalware voor emailservers
 • Gegevensvernietiger
 • Verbeterde firewall
 • Antispam

 55,19

Rapportages, meldingen en help

Rapportages zijn er niet. Het beste dat we konden doen om de beveiligingsstatus van onze organisatie met iemand anders te delen was een schermafbeelding gebruiken van het dashboard. Dit betekent ook dat elke forensische mogelijkheid ontbreekt bij Avast. In feite, mist Avast de capaciteit om verder te gaan dan de dagelijkse eindpunt bescherming operaties.
Ondanks de rapportage beperkingen, zijn de help functies zeer goed… maar een beetje eigenaardig. Meestal wordt de informatie over elke instelling of taak op alle pagina’s getoond. Naast de belangrijkste instellingen en acties zijn er kleine vraagtekens en dit is goed, maar de popup help die verschijnt als je met de muis over een vraagteken gaat is weinig meer dan een korte omschrijving, een enkele zin.  Als je op het icoon van ondersteuning klikt, links van het scherm, gaat er een nieuw browservenster open waar je door de database kan zoeken, maar ook op de gemeenschappelijke forum, of je kan een probleemticket indienen. Het zou veel handiger zijn als de help functie van Avast contextgevoelig was.

Meldingen zijn de nuttigste functie van Avast Software Premium Business Security. Bereikbaar vanaf het dashboard of door een klik op de bel op de rechterbovenhoek van alle pagina’s, zorgen de meldingen voor een doorlopende lijst van dreigingen en fouten die aangetroffen zijn. Deze lijst is kleur gecodeerd per ernst van gebeurtenis en in chronologische volgorde. Als je op een gebeurtenis klikt krijg je aanvullende informatie. Soms bevatten de meldingen links om actie te ondernemen en de fout te herstellen. Meldingen zijn een handige tool voor de workflow. Je logt in, controleert de meldingenlijst en corrigeert de fout met een klik. We zouden graag ook de mogelijkheid willen zien om meldingen in de vorm van RSS (Really Simple Syndication – eenvoudige gelijktijdige publicatie) feed te ontvangen zoals het geval is bij F-Secure Protection Service for Business. Alle meldingen worden ook per email naar de beheerders verzonden. Helaas, kan een email melding niet worden gepersonaliseerd.

Avast Scannen

Testresultaten

Om het vermogen van Avast Premium Business Security te testen om web gebaseerde aanvallen te blokkeren, is er een toevoer van nieuw ontdekte kwaadaardige URL’s gebruikt, geleverd door de evaluatiedienst van MRG-Effitas. Het zijn links die snel verschijnen en net zo snel verdwijnen, veel van hen zelfs binnen enkel uren.

Voor elke werkende URL, wordt het genoteerd of Avast de toegang blokkeerde in de browser, de download vernietigde, of faalde met de identificatie en helemaal geen download blokkeerde. Er zijn 50 geldige URL’s getest. Avast presteerde uitstekend en blokkeerde 72 procent van de kwaadaardige URL’s en de malware die ze probeerden te downloaden. Een resultaat dat vergelijkbaar is met die van Panda Security Endpoint Protection en F-Secure Protection Service for Businesses.

Om de capaciteit van Avast te meten om tegen frauduleuze websites te beschermen, is er een set gebruikt van recentelijk gerapporteerde phishing URL’s. Deze zelfde set is tegelijk op vier testsystemen gebruikt, elk systeem met een andere vorm van bescherming. Het eerste systeem was de Avast testmachine, de andere drie waren afhankelijk van de ingebouwde bescherming van Google Chrome, Internet Explorer en Mozilla Firefox.

De anti phishing bescherming van Avast was ook uitstekend. Hij scoorde 18 procent beter dan Chrome, 34 procent beter dan Internet Explorer en 12 procent beter dan Firefox. De anti phishing bescherming plaatst Avast bij de topproducten, boven Panda Eindpunt Bescherming, en F-Secure bescherming voor bedrijven, en net achter Bitdefender GravityZone.

Avast Business Instellingen

Om de actieve bescherming van Avast te controleren, in het bijzonder het vermogen om geen legitieme applicaties te blokkeren, zijn er een dertigtal eigen hulpprogramma’s. Geen verrassingen hier, Avast liet alle hulpprogramma’s installeren en lanceren zonder enige fout positieven (false positives).

Om de firewall te testen, zijn de testsystemen aangevallen met 30 exploits die door de penetratie testtool van Core Impact Pro waren gegenereerd. Geen exploit kon de veiligheid in gevaar brengen. Avast detecteerde en blokkeerde alle aanvallen, net als F-Secure Protection Service for Businesses en Bitdefender GravityZone Business Security.

Avast wordt ook geëvalueerd door alle onafhankelijke testlaboratoria en de resultaten zijn gunstig, hoewel niet perfect. In de driedelige test van het AV-Test Institute, bescherming, prestatie en gebruiksgemak, kreeg Avast 16 van de mogelijke 18 punten. AV-Comparatives beoordeelde Avast met zowel Advanced (geavanceerd) als Advanced+ (geavanceerd plus) in de loop van de laatste jaren, terwijl Dennis Technology gaf Avast een AA (de tweede beste beoordeling). ICSA Labs en West Coast Labs certificeerden Avast voor virus detectie en Virus Bulletin bekroonde het product met de VB100 certificering.

Onze beoordeling

Over het algemeen en uitgezonderd zeer elementaire omgevingen, komt Avast Software Premium Business Security iets tekort voor een premium oplossing voor eindpunt bescherming. De afwezigheid van een op rollen gebaseerd administratie en rapportage, maakt Avast onbruikbaar voor de meeste bedrijven. Tijdens de praktische test bleek de bescherming toch zeer goed te zijn en een bedrijf met maar een veiligheidsbeheerder die geen rapporten nodig heeft voor de baas, zou dus een goede oplossing kunnen vinden in Avast. Andere bedrijven zullen, voor eindpunt bescherming, de voorkeur geven aan completere producten voor zakelijk gebruik zoals Panda Security Endpoint Protection en Bitdefender GravityZone Business Security.

Avast Software Premium Business Security

Bekijk het product door op de onderstaande knop te klikken

Ga naar avast.nl > >